Dnes je 23.04.2024, meniny oslavuje Vojtech

Správy

Zo sveta

(Ne)známi velikáni športu: SHAUN WHITE (diel č.3)

Shaun_White_Snowboard_Cong.jpg

Môžeme prezradiť, že najmladším športovým velikánom v rámci nášho seriálu je práve tohtomesačný zástupca. Aj keď pri mene Shaun White sme chvíľu váhali, predsa len sme sa rozhodli zaradiť ho do nášho rebríčka. Dôvodom neboli športové úspechy, ale práve naopak, až prílišná známosť značky SW. Stále len 27-ročný rodák z kalifornského San Diega je totiž kategóriou samou o sebe. V Severnej Amerike patrí medzi najjagavejšie športové celebrity, pričom jeho popularitu za „veľkou mlákou“ mu môžu závidieť aj Messi či CR7.

Úspešný športový obojživelník

Začnime od konca. Shaun White je snom každého marketingového manažéra: brilantný športovec so silným príbehom a príjemným charakterom. A ak ešte okrem toho dominuje  hneď v dvoch športoch naraz, ťažko si môžu sponzori priať viac! Tento športovec s prezývkou „Flying Tomato“ („Lietajúca Paradajka“) pritom delí svoju kariéru medzi zimný šport - snowboarding a letný šport - skateboarding. Apropo, prezývku dostal kvôli dlhým kučeravým vlasom, ktoré mu pretŕčali spod prilby a viali počas súťažných jázd. Medzičasom však už nosí krátky zostrih. V poslednom čase, podobne ako mnohí ďalší velikáni, vykonáva tiež funkciu globálneho ambasádora svojich disciplín. Ťažko povedať, čo by ešte mohol tento nevysoký (173 cm) športový obojživelník vyhrať. V snowboarde má vo vitríne 2 zlaté olympijské medaily z U-rampy v Turíne 2006, respektíve Vancouvri 2010. Obzvlášť druhé zlato z kanadského Vancouvru je legendárne, keďže triumf si zaslúžil vďaka svojmu fenomálne triku, ktorý vymyslel a nazval ´Tomahawk´ alias Double McTwist 1260. Ďalej je rekordmanom v počte prvenstiev z prestížneho domáceho podujatia X Games v známom lyžiarskom stredisku Aspen, odkiaľ si doteraz priniesol 13 zlatých, 3 strieborné a 2 bronzové medaily. Od roku 2003 nechýbal na stupni víťazov. V letnej verzii X Games sa predstavil na skateboarde. A aj na doske s kolieskami prepisoval históriu podujatia. Stal sa totiž prvým závodníkom, ktorý má cenné kovy z oboch edícií Extrémnych Hier, t.j. zimných aj letných. Viac vavrínov nazbieral White v zimnej edícii, no aj bilancia 2 zlaté, 2 strieborné a 1 bronzová medaila z letného Los Angles je obdivuhodná. Nečudo, že úspešný Shaun sa stal vyhľadávaným objektom amerických médií.

sean v rolling stone

Viac, než len športovec

Na rozhovor do svojich show si ho opakovane pozvali aj takí majstri svojho remesla ako sú moderátor Larry King, či zabávač David Letterman. Objavil sa na obálkach najrenomovanejších amerických magazínov ako Sports Illustrated alebo ESPN Magazine a poskytol rozhovor asi pre každý trošku známejší denník v krajine. Je po ňom pomenovaná počítačová hra Shaun White Skateboarding od francúzskej firmy Ubisoft. Dokonca sa mihol aj v známej filmovej komédii Friends with Benefits (USA, 2011), kde si zahral po boku takých osobností ako Justin Timberlake či Mila Kunis. Paradoxné je, že White stvárnil vo filme samého seba. Aj to jasne dokumentuje, akým fenoménom je tento mladík za oceánom.

Pochopiteľne, za všetkými úspechmi treba hľadať tvrdý a poctivý tréning, no rovnako ako pri všetkých fenomenálnych športovcoch, aj White dostal do vienka nevídaný talent, ktorý rozvíjal už od útleho detstva. Tento chlapec z plagátov sa stal zrastený s doskou, respektíve doskami od svojich 6 rokov. Oba športy začal robiť viac-menej v rovnakom čase. Hoci dnes už viac času venuje zimnému športu. Ako sa vyjadril v Show Larryho Kinga: „Myslím, že skôr snowboarding si našiel mňa, ako ja jeho. Bolo to prirodzené, keďže s rodičmi sme často chodievali na zimné dovolenky do hôr. Keď som videl svojho staršieho brata ako snowboarduje, chcel som, samozrejme, robiť to isté.“ Jazdy malého Shauna boli zážitkom. Veď už po roku, teda vo veku 7 rokov, získal svojho prvého sponzora! Známy výrobca snowboardov, americká spoločnosť Burton, neváhala a rodičom nadaného chlapca ponúkla spoluprácu. Úspešné partnerstvo trvá dodnes. Čím však tak veľmi uchvátilo zástupcov firmy len 7-ročné dieťa? „Bol ďaleko pred svojimi rovesníkmi. Už vo veku 9 rokov jazdil, respektíve robil triky, ktoré vidíte u 17-ročných závodníkov. Na prvý pohľad išlo o nevídaný talent,“ prezradil dôvody zakladateľ firmy Jake Burton. Ten sa ukázal ako prezieravý vizionár a s „doskami“ spoločnosti Burton jazdí už dospelý White dodnes. Samozrejme, ako stúpalo mediálne povedomie ruka v ruke so skvelými športovými úspechmi, rástlo aj portfólio partnerov mladého Američana. V roku 2009, teda v neolympijskej sezóne, odhadol magazín  Forbes, že len na sponzorských a reklamných zmluvách zarobil White úctyhodných 9 miliónov amerických dolárov.

Eskapáda v Nashville

Jeho príjmy mali aj v nasledujúcich rokoch len stúpajúcu tendenciu, no v septembri 2012 prišiel šok. Nepoškvrnený imidž zlatého chlapca amerického športu dostal vážne trhliny, keď bol pod vplyvom alkoholu zatknutý v meste Nashville za vandalizmus. White bol riadne „pod parou“ a okrem zničeného hotelového telefónu spustil tiež požiarny alarm v hoteli, kde oslavoval svadbu svojho kamaráta. Len dodajme, že celý objekt musel byť evakuovaný a White sa snažil z miesta činu uniknúť taxíkom. Za svoje neuvážené správanie sa o pár dní verejne ospravedlnil.

Ústup z pozícií?

Rok 2013 strávil prípravou na svoju v poradí už tretiu olympiádu. V ruskom Soči chcel White potvrdiť svoju dominanciu, avšak nedávne Hry mu nevyšli podľa predstáv. Okrem tradičnej disciplíny v U-rampe, pribudol aj tzv. slopestyle. Zo zdravotných dôvodov sa však White rozhodol v tejto disciplíne neštartovať, keďže nechcel podľa vlastných slov riskovať prípadné zranenie pred štartom vo svojej obľúbenej U-rampe. „Po dlhom zvažovaní som sa rozhodol urobiť tento krok. Chcem sa koncentrovať výhradne na U-rampu a zisk tretieho olympijského zlata v rade.“ Trať na slopestyle v lyžiarskom parku Roza Chutor bol kritizovaný pre svoju nebezpečnosť a niekoľko pretekárov sa naozaj nepríjemne zranilo. Veľký deň Shauna Whitea však v čiernomorskom stredisku nenastal. V U-rampe skončil nakoniec až na 4. mieste, čo by pred závodom čakal veru málokto. Americkí fanúšikovia, podobne ako samotný pretekár, boli po závode riadne sklamaní. Pred olympiádou tu bol smelý plán získať 2 zlaté medaily, no z Ruska sa vracal White prekvapujúco s prázdnymi rukami. Hoci ako povedal po pretekoch: „Podmienky boli fakt veľmi ťažké. No nechcem sa na to vyhovárať. Všetci sme ich mali rovnako náročné.“ Jeden primát však Whiteovi neušiel. Stal sa najkomentovanejším športovcom olympiády. Či išlo o komentáre v pozitívnom, alebo skôr negatívnom zmysle, už agentúry nešpecifikovali. Každopádne, fanúšikovia veria, že nejde o žiaden trvalý ústup z najvyšších priečok, ale len o krátkodobý výpadok formy. Viac prezradia najbližšie mesiace.

Tak či onak, jedno je isté. Minimálne snowboarding a do určitej miery aj skateboarding nepoznali takého fenomenálneho zástupcu svojho športu, akým je Shaun Roger White. Každý šport má svojich velikánov a v prípade „Flying Tomato“ ide naozaj o majstra s veľkým M. 

Martin Rendek

     


14.04.2014   13:42zuzana
429449

Ďakujem autorovi za článok :) som rada, že aj tu na Slovensku sa konečne meno tohto velikána objavilo v takom príjemnom článku. Sama som podľahla čaru ryšavého zázraku a informácie som čerpala len zo zahraničných zdrojov....Takže díky :)

15.04.2014   21:47Martin Rendek
396452

Srdečne zdravím Zuzana. Rado sa stalo :-)

Udalosti tohto týždňa