Dnes je 18.04.2024, meniny oslavuje Valér

Správy

Zo sveta

Najznámejšie značky tenisových rakiet súčasnosti

Cibulkova_Dunlop.jpg

Každý, kto si aspoň raz zahral tenis či squash vie, že symbióza medzi hráčom a raketou je nevyhnutná. Raketa je pracovný nástroj a partner v jednom. Niektorí hráči dokonca vidia za svojimi nekvalitnými údermi jediného vinníka- raketu. A tak dolámané či zničené skončili už mnohé z nich. „Špecialistami“ sú predovšetkým Cyperčan Baghdatis alebo Rus Marat Safin. Naopak, rakety neláme Francúz Tsonga. Ruka v ruke s technickým pokrokom a vývojom hry samotnej sa, pochopiteľne, vyvíjajú aj „asistentky s rukoväťou“. V našej štúdii sme sa nielen detailne pozreli na najpoužívanejšie značky na okruhu, ale prinášame aj niekoľko ďalších zaujímavých faktov a historických údajov.

 

Víťazný HEAD tesne porazil konkurenciu

Hneď na začiatok treba ozrejmiť výberové parametre. Prieskum vychádza z výberu používaných rakiet 32  najlepších tenistov súčasnosti (17 mužov, 15 žien). Ako vzorka nám poslúžil mužský rebríček ATP najlepších 15 hráčov, ako aj rebríček WTA s rovnakým počtom ženských tenistiek. Neopomenuli sme ani svetové jednotky vo štvorhre, ktorými sú americké dvojčatá Bob a Mike Bryanovci, respektíve Talianky Erraniová s Vinciovou. Keďže obe tenistky z Apeninského polostrova figurujú aj v singlovom rebríčku, konečný počet tak zostal na cifre 32.

Na rozdiel od futbalu či ľadového hokeja je na profesionálnom tenisovom okruhu oveľa citeľnejšia rôznorodosť značiek. Veď do konečného zoznamu sa dostalo až 7 spoločností, pričom medzi prvou trojicou ide naozaj o minimálne rozdiely. Je tiež otázne, aké by bolo poradie pri vyššom objeme hráčov, napríklad ak by sme vybrali hráčov prvej stovky. Tak či onak, marketingovo a sponzorsky sú aj tak najzaujímavejší top hráči na rebríčku.

 

 1.  HEAD

(Holandsko, rok vzniku: 1950)

8 hráčov (6 mužov + 2 ženy)

vlajkovou loďou a tvárou firmy je mužská svetová jednotka Novak Djokovič. Spoločnosť má celkovo mužský okruh ATP výborné pokrytý, keď v Top 10 má až troch tenistov. Zo žien je klientkou HEAD-u aktuálna hráčka číslo 2 Mária Šarapovová, ako aj ženská tenisová jednotka vo štvorhre Roberta Vinciová z Talianska.

 

2. Babolat

(Francúzsko, rok vzniku: 1875)

7 hráčov (2 muži + 5 žien)

jednoznačne najstaršia značka, ktorá bola založená pred vyše 130 rokmi! Na rozdiel od HEAD-u má Babolat dominantné postavenie v rámci ženského okruhu WTA, keď rakety francúzskej spoločnosti používa celá tretina hráčok. Najvyššie nasadenou je svetová hráčka číslo 4- Poľka Radwanská. Paradoxne, reklamným esom firmy je však mužský zástupca. Keď je to však sám Rafael Nadal, niet sa čo čudovať.

 

3. Wilson

(USA, rok vzniku: 1913)

6 hráčov (3 muži + 3 ženy)

americký veľkovýrobca športových potrieb obsadil pomyselnú bronzovú priečku, keď pomer tenisti-tenistky je vyrovnaný 3:3. Po Babolate druhá najstaršia firma na okruhu, ktorej ťažiskovým trhom zostáva aj naďalej Americký kontinent. Okrem tenisu je Wilson širokospektrálnym multikoncernom, ktorý spolupracuje tiež so špičkovými športovcami z ostatných športov. Medzi inými spomeňme napríklad hviezdu NBA Derricka Rosea, anglického squashistu Petera Barkera či superstar amerického futbalu v podobe Toma Bradyho. V tenise je spoločnosť Wilson už roky spájaná s globálnou celebritou typu Rogera Federera a treba dodať, že toto puto má vďaka realizovaným projektom z minulosti viac rodinný než obchodný charakter. Koniec koncov, Federera bez jeho „wilsonky“ si dnes len ťažko na kurte predstaviť. Skvelé výsledky dosahujú aj ženské klientky firmy, veď všetky tri sú v prvej desiatke WTA! (1. Serena Williamsová, 3. Viktoria Azarenková, 8. Petra Kvitová). 

 

4. Yonex

(Japonsko, rok vzniku: 1946)

4 hráči (1 muž + 3 ženy)

jediný výrobca z Ázie. Yonex je celosvetovou jednotkou v rámci badmintonu, no ako vidno, cudzí mu nie je ani tenis. Zaujímavosťou je, že jediný Japonec v rámci elitnej 15-tky, ktorým je Kei Nishikori využíva služby konkurečnej spoločnosti Wilson. Takisto jediná zástupkyňa Ázijského kontinentu medzi ženami- Číňanka Na Li, hrá s inou značkou rakety. Naopak, Yonexu verí Dánka Wozniacká, Nemka Kerberová či Argentínčan Juan Monaco. Zo známejších tenistov mimo zoznam Top 15 ešte spomeňme Švajčiara Wawrinku.

 

5. Prince

(USA, rok vzniku: 1970)

4 hráči (3 muži + 1 žena)

ďalšia americká spoločnosť, ktorá má po jednom zástupcovi v dvojhre (D.Ferrer – M.Bartoliová), no paradoxne možno najzaujímavejšími hráčmi sú bratia Bryanovci ako svetové jednotky vo štvorhre.

 

6.   Dunlop

(Anglicko, rok vzniku: 1957)

2 hráči (1 muž + 1 žena)

zo žien používa raketu Dunlop naša Dominika Cibulková, z mužskej časti rebríčka je to Španiel Almagro. Je potešiteľné, že rodáčka z Piešťan je hlavnou tvárou reklamných aktivít tejto nadnárodnej firmy (VIAC TU). Podobný status na šporotvo-marketingovom poli dosiahne minimum slovenských športovcov. Okrem tenistov podporuje Dunlop tiež golfistov, badmintonistov či hráčov stolného tenisu.

 

7.   Tecnifibre

(Francúzsko, rok vzniku: 1979- ako Major Sports)

1 hráč (1 muž)

posledným zástupcom v našom rebríčku je francúzska spoločnosť Tecnifibre, ktorej klientom je Srb Janko Tipsarevič, aktuálny hráč číslo 9. Spoločnosť podporuje aj ďalších hráčov (Uzbek Istomin, Američan Kudla), no ich potenciál preraziť je relatívne nízky. Medzi ženami je najznámejším menom Argentínčanka Gisela Dulková. Každopádne, jediným ozajstným esom firmy zostáva „Tipsy“, ako znie prezývka tohto 28-ročného praváka s razantným podaním.

 

HRÁČ

RAKETA

OFICIÁLNY  WEB

N. Djokovič (SRB)

HEAD

http://www.head.com/

R. Federer (SUI)

Wilson

http://www.wilson.com/en-gb/

A. Murray (GBR)

HEAD

http://www.head.com/

R. Nadal (ESP)

Babolat

http://www.babolat.com/

D. Ferrer (ESP)

Prince

http://www.princetennis.com/tennis/files/index.aspx

T. Berdych (CZE)

HEAD

http://www.head.com/

J.M. Del Potro (ARG)

Wilson

http://www.wilson.com/en-gb/

J.W. Tsonga (FRA)

Babolat

http://www.babolat.com/

J. Tipsarevič (SRB)

Tecnifibre

http://www.tecnifibre.com/

R. Gasquet (FRA)

HEAD

http://www.head.com/

M. Čilič (CRO)

HEAD

http://www.head.com/

N. Almagro (ESP)

Dunlop

http://www.dunlop.com/ww/home

G. Simon (FRA)

HEAD

http://www.head.com/

J. Monaco (ARG)

Yonex

http://www.yonex.com/

K. Nishikori (JPN)

Wilson

http://www.wilson.com/en-gb/

Tabuľka 1: Rebríček ATP (k 28.3.2013)

 

 

HRÁČKA

RAKETA

OFICIÁLNY WEB

S. Williams (USA)

Wilson

http://www.wilson.com/en-gb/

M. Šarapova (RUS)

HEAD

http://www.head.com/

V. Azarenka (BLR)

Wilson

http://www.wilson.com/en-gb/

A. Radwanska (POL)

Babolat

http://www.babolat.com/

Na Li (CHN)

Babolat

http://www.babolat.com/

A. Kerber (GER)

Yonex

http://www.yonex.com/

S. Errani (ITA)

Babolat

http://www.babolat.com/

P. Kvitová (CZE)

Wilson

http://www.wilson.com/en-gb/

C.Wozniacki (DEN)

Yonex

http://www.yonex.com

S. Stosur (AUS)

Babolat

http://www.babolat.com/

M. Bartoli

Prince

http://www.princetennis.com/tennis/files/index.aspx

N. Petrova

Babolat

http://www.babolat.com/

M. Kirilenko

Yonex

http://www.yonex.com/

D.Cibulková (SVK)

Dunlop

http://www.dunlop.com/ww/home

R. Vinci (ITA)

HEAD

http://www.head.com/

Tabuľka 2: Rebríček WTA (k 28.3.2013)

 

Slováci prakticky zajedno so zvyškom sveta

Rovnako ako svetoví top hráči, aj naši tenisti používajú viac-menej rovnaké značky rakiet vymenované vyššie. Žiadne výrazné odklony nebadať. Jediným hráčom, ktorý používa menej známu značku je Karol Beck. Za zmienku stojí skôr rozmanitosť značiek. Dalo by sa povedať, že čo hráč, to iný výrobca. Najviac našich tenistov hráva so značkou Prince.

 

Prince: Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková, Filip Polášek

HEAD: Martin Kližan, Michal Mertiňák

Babolat: Jana Čepelová

Wilson: Lukáš Lacko

Dunlop: Dominika Cibulková

Fischer-Pacific: Karol Beck

 

Martin Rendek

 

Viac o mužskom profesionálnom okruhu ATP: http://www.atpworldtour.com/

Viac o ženskom profesionálnom okruhu WTA: http://www.wtatennis.com/


14.10.2013   20:11Štefan
694657
original

Chcel by som sa opýtať? Keď som si kúpil raketu mimo predajne alebo skladu ,ako zistím,že sa nejedná o napodobeninu(fake)? Jedná sa o raketu Babolat aero pro drive 2013 R,Nadal používa raketu s hmotnosťou 300g ? Ďakujem

20.10.2013   11:43Martin Rendek
645618

Pozdravujem Štefan. Asi najlepšie bude spýtať sa priamo výrobcu- t.j. konkrétnej firmy. V tomto prípade teda Babolat. Z vlastnej skúsenosti viem, že tieto firmy odpovedajú ochotne a veľmi pružne. Skúste priamo u nich. Dajte potom vedieť, ako ste pochodili.