Dnes je 16.04.2024, meniny oslavuje Dana/Danica

Správy

Event Management

Zelená pre modernizáciu a rekonštrukciu futbalových štadiónov na Slovensku

Skica_stadion.jpg

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom predložilo na nedávnom rokovaní vlády SR materiál, ktorý sa týkal financovania rekonštrukcie, modernizácie a budovania ligových futbalových štadiónov na roky 2013 – 2022. Materiál, ktorý je naplnením jednej z úloh nedávno schválenej Koncepcie podpory športu dostal od vlády SR zelenú a vláda poverila podpredsedu vlády a ministra financií zabezpečiť v štátnom rozpočte finančné prostriedky v objeme 4,5 milióna eur ročne pre potreby spomenutej modernizácie, a to každoročne do 31. marca až do roku 2022.                                                                                                   

Na financovaní uvedeného zámeru sa budú musieť podieľať aj futbalové kluby (obchodné spoločnosti či občianske združenia) maximálne však do výšky 10 - 15 % rozpočtu na daný štadión a taktiež samosprávy - miest, ktoré sú vo väčšine prípadov vlastníkom samotnej infraštruktúry. Zvyšok finančných prostriedkov bude poskytnutý zoSFZ prostredníctvom finančnej podpory zo štátnych zdrojov na dobudovanie futbalovej infraštruktúry, a to pod podmienkou dodržania stanoveného modelu financovania jednotlivých častí projektu: 1. priamy príspevok štátu prostredníctvom SFZ = maximálne 60% rozpočtu, 2. príspevok samosprávy (mesta) a futbalového klubu = minimálne 40% rozpočtu. Zrekonštruované ligové štadióny bude potom okrem iného SFZ na stanovenú dobu (15 - 20 rokov) bezodplatne využívať na organizáciu zápasov reprezentačných družstiev SR vo všetkých vekových kategóriách.                                                                                             Minister financií SR Peter Kažimír uviedol, že idea projektu vznikla na pôde Slovenského futbalového zväzu a že aj napriek ťažkej ekonomickej situácii je to dobrý projekt, pretože futbal bol dlhodobo na Slovensku zanedbávaný a zároveň zdôraznil, že nepôjde o žiadny luxus, ale o modelové typy štadiónov, ktoré v dvoch prípadoch budú spĺňať podmienky UEFA, aby sa tam mohli organizovať medzištátne zápasy. Na margo projektu sa vyjadril aj splnomocnenec vlády pre mládež a šport Dušan Galis. „Zmodernizované štadióny budú slúžiť nielen na futbalové zápasy, ale aj na iné účely, či sú to koncerty, alebo rôzne iné  športové podujatia. Budú to v prvom rade štadióny v krajských mestách, štadióny ligových mužstiev a, samozrejme, aj v „druholigových“ mestách. Ministerstvo financií nájde prostriedky na to, aby ročne na tento účel vyčlenilo 4,5 milióna eur. Podľa môjho názoru sa s rekonštrukciami začne budúci rok. Malo by to byť tak, že prioritne dostanú peniaze v mestách, ktoré majú potenciál hrať v európskych pohárových súťažiach. Chceme, aby sa naše štadióny podobali tým v Európskej únii, napr. v Nemecku. Ja osobne by som do športu investoval stále viac a viac, pretože to sa vracia.“                                               

Modernizácia resp. rekonštrukcia sa bude týkať 21 slovenských štadiónov (Košice, Prešov, Nitra, Trenčín, Banská Bystrica, Dunajská Streda, Levice, Prievidza, Dolný Kubín, Topoľčany, Zvolen, Zlaté Moravce, Ružomberok, Senica, Myjava, Podbrezová, Humenné, Bardejov, Poprad), vrátane dlho omieľanej modernizácie Štadióna Antona Malatinského v Trnave, ktorá sa začne na jar. Súčasťou rokovania vlády nebola podpora projektu výstavby Národného futbalového štadióna (NFŠ) v Bratislave. Vláda má záujem na tom, aby bola výstavba NFŠ financovaná zo súkromných zdrojov.

 

Tomáš Janšík

 

Viac o programe rokovania: http://www.rokovania.sk/Rokovanie.aspx/BodRokovaniaDetail?idMaterial=22156

Viac o výzore budúcich vynovených futbalových štadiónov:

http://www.teraz.sk/sport/foto-futbal-sport/39598-clanok.html


11.03.2013   17:05Tatko šmolko
510577
otazocka

p. kompetentný čo napísal článok nemá pred menom titul? myslím, že promočky už mal :)

Udalosti tohto týždňa