Dnes je 16.04.2024, meniny oslavuje Dana/Danica

Správy

Profily

Chris McGrath: Bol som prekvapený, koľko talentov sa rodí na Slovensku

chrisandsasha.jprg.jpg

Anglický futbalový agent Chris McGrath objavuje slovenské talenty, a to s nemalým úspechom. V priebehu krátkeho času sa mu podarilo zmanažovať príchod štyroch mladých futbalistov do popredných futbalových akadémií v Anglicku.

Môžete sa predstaviť čitateľom nášho portálu a vysvetliť, prečo sa špecializujete práve na slovenský futbalový trh s mladými hráčmi?

Som z Liverpoolu,  mám 32 rokov a som licenčným agentom anglickej Futbalovej asociácie. Spoločne s mojou partnerkou Sashou Smičíkovou, ktorá pochádza z Čadce, prevádzkujeme  agentúru CM Sports Management so zameraním na pomoc a podporu mladých futbalistov, ktorí túžia po profesionálnej kariére.  Prečo práve Slovensko? Anglický hráčsky trh je prešpikovaný množstvom agentov bijúcich sa o hráčov, a preto som hľadal iné teritórium.  A keďže moja partnerka pochádza zo Slovenska, rozhodli sme sa, že sa pozrieme práve na túto krajinu. A bolo pre nás milým prekvapením, koľko talentovaných hráčov, ale aj ľudí zanietených do futbalu, sme našli. Máte mimoriadne talentovanú generáciu 16-17 ročných reprezentantov, z ktorých už viacerí pôsobia v popredných anglických či talianskych akadémiách a ďalší sa ich chystajú nasledovať. Fakt, že iba  o pár rokov starší Martin Škrtel a Marek Hamšík  sa  dokázali tak výrazne presadiť v týchto krajinách, vyvolal  záujem o ďalších hráčov zo Slovenska.

Akým spôsobom vyhľadávate, respektíve objavujete vhodné typy hráčov?

Môžete ich objaviť aj na malých turnajoch, i na takých, kde  okrem vás  je v hľadisku možno päť divákov,  ale vy tam vydržíte trebárs aj vo veľkom chlade až do konca. Videl som chlapcov na miniturnajoch, v maličkých kluboch a dnes sú v Anglicku! Musíte mať na hráča oko.  Samozrejme, nevyhnutné sú dobré kontakty v kluboch.  Hovoriť a stretávať sa s množstvom trénerov, skautov, funkcionárov.  My so Sashou strávime každoročne dva-tri mesiace na Slovensku, sledujeme množstvo zápasov v mládežníckych kategóriách, absolvujeme kvantum mítingov a  stretnutí s ľuďmi pracujúcimi vo futbale, či točiacimi sa okolo tohto športu.

2.	Chris McGrath a hráč futbalovej akadémie Astonu Villa Tomáš ZázrivecTomáš Zázrivec už pôsobí v akadémii Astonu Villa, Ľubomír Šatka v Newcastli, Jakub Špiriak v Derby County a Ronald Dráfi v Prestone. Všetko hráči, ktorých zastupujete. Čo majú spoločné?

V prvom rade to hovorí o stopercentnom kredite samotných hráčov. Všetko sú to fantastickí chlapci, mentálne veľmi silní, ktorí tvrdo na sebe pracujú.  Takže v prvom rade je to ich zásluha a zaslúžili si dostať príležitosť.

Čo musí  mať hráč, aby vám nielen padol do oka, ale aj presvedčil, že má predpoklady na anglický angažmán?

Po prvé: musí  mať talent - a po druhé – silnú mentalitu.  Musí sa vedieť vyrovnať s tým, že odíde z prostredia rodiny do úplne nového, kde možno spočiatku nie dobre ovláda jazyk.  Ak vidíme, že mu nechýba futbalový talent, najprv sa obrátime na rodičov. Koniec koncov, pravidlá FIFA nám ani nedovoľujú, aby sme priamo oslovili hráča, ktorý ešte nemá osemnásť. Ak cítime podporu a záujem aj zo strany rodiny, futbalistu dáme do pozornosti naším kontaktným osobám v anglických kluboch. Máme veľmi dobré kontakty v Aston Ville, v Newcastli, Derby County, ale aj ďalších kluboch.  Keďže sme s nimi vo veľmi úzkom styku, náš názor zaváži.

Čo nasleduje potom?

Skauti  zmapujú toho-ktorého hráča, prídu sa na neho pozrieť, ako si počína v zápasoch a podobne. Ak sa im pozdáva, zväčša nasleduje prvé pozvanie na skúšku. Ide o troj až päťdňový pobyt v klube,  kde  hráč absolvuje niekoľko tréningov, jeden či dva zápasy, zoznámi sa s prostredím. Potom nasleduje ešte druhá, prípadne aj tretia skúška. Až potom sa klub definitívne rozhodne, či ho berie alebo nie.

Dohoda medzi klubmi o odstupnom za hráča sa zavše nerodí ľahko.  Stáva sa, že “predávajúci” majú prehnané požiadavky…

 Faktom je, že Premier League je najbohatšia liga na svete. Preto si  kluby, a nielen na Slovensku niekedy myslia, že aj za mladých hráčov, ktorí prichádzajú do akadémií, sú kluby Premier League ochotné platiť milióny. Pravda je však trochu iná.  Musia hľadieť na to, že je riziko vziať tak mladého hráča z domova. Kluby vrážajú veľa peňazí do akadémií a ďalšej výchovy hráčov.  Investujú, aby sa tam cítili dobre a komfortne. Dostanú výborné ubytovanie v rodinách, ktoré starostlivo vyberajú a preverujú po všetkých stránkach, vrátane policajnej previerky. Pravidelne, zvyčajne raz za mesiac, sa s nimi stretávajú. Kluby sa starajú aj o školské záležitosti mladíkov, každá akadémia má svojho manažéra pre vzdelávanie. Dostanú súkromného učiteľa angličtiny, môžu pokračovať v štúdiu v Anglicku  alebo diaľkovo dokončiť školskú dochádzku  na Slovensku.  Každé dva-tri mesiace majú možnosť cestovať domov a klub im uhradí cestovné náklady. Klub, z ktorého hráč prišiel síce zvyčajne vopred obdrží nejaké peniaze za neho  (nie je to pravidlo),  ďalšie bonusy sú však už viazané na výkonnosť hráča, jeho výsledky, kariéru. Podpísanie profesionálnej zmluvy, počet štartov v áčku, v reprezentácii do 21 rokov či A-tíme, tiež môžu znamenať dodatočný zdroj príjmov pre klub, z ktorého prišiel. Je možné urobiť aj dohodu o tom, že sa bude istými percentami podieľať na prípadnom ďalšom predaji hráča do tretieho klubu.

Mladý futbalista už od šestnástich rokov dostáva v akadémii plat. Aj v tomto prípade asi platí, že začína s menším obnosom, ktorý  neskôr porastie s jeho výkonnosťou, respektíve s tým, ako sa dokáže uplatniť…

Je pravdou, že takzvaná školská zmluva v rámci akadémií, ktorá musí byť uzatvorená podľa regulí FA minimálne na obdobie dvoch rokov,  garantuje hráčom istý pravidelný, týždenný príjem. Nejde  o žiadne veľké peniaze, ale ako som už spomínal,  vzhľadom na to, že klub im hradí prakticky všetky výdavky spojené s ubytovaním, stravou  i cestovaním, je to pre mladých futbalistov určite  zaujímavý príjem, Ako agent sa pre hráča snažím zabezpečiť čo najlepší kontrakt, ale nie som zástanca toho, aby mladý hráč zarábal príliš  veľa peňazí. Musí sa naučiť vážiť si peniaze, ich hodnotu. Koncentrovať sa na futbal a nie na peniaze. Na to, ako rozvinúť svoj talent a presadiť sa vo veľkej konkurencii. Ak sa mu to podarí, dočká sa aj väčších peňazí.  Tie samotné, a  to neplatí iba o  mladých hráčoch, však ešte futbalistu šťastným neurobia. Šťastní sú tí, ktorí hrajú futbal  s úsmevom na tvári. Stačí ak spomeniem azda najžiarivejší príklad – Messiho.

Vráťme sa ešte k vašej práci agenta. Uzavretím kontraktov a množstva administratívnych záležitostí sa vaša úloha zďaleka nekončí. S hráčmi ste v denno-dennom kontakte aj potom. Čo všetko riešite?

Mladý hráč potrebuje priateľa, zvlášť v cudzom prostredí.  Máte pravdu,  denne s nimi komunikujeme –  cez skype  či mobily, často za nimi aj vycestujeme. Pýtame sa, či je všetko v poriadku, či nepotrebujú s niečím pomôcť, niečo zariadiť, poradiť sa.   Pravidelne udržujeme kontakty aj s rodinami hráčov, spravidla ich  kontaktujeme raz do týždňa, pretože je pochopiteľné, že majú o nich starosť.  Kluby sú veľmi spokojné, ako im pomáhame a to isté môžeme povedať o rodinách chlapcov, s ktorými sme sa spriatelili. Tu zohráva významnú úlohu Sasha, ktorá má na starosti komunikáciu v rámci firmy a  je mojou tajnou zbraňou, tromfom.    Snažíme sa do biznisu vniesť ľudský rozmer.  A tak vzťah agent- klient  sa mení na vzťah priateľ-priateľ.

Do hráčov investujete veľa času, ale aj vlastných prostriedkov a je to beh na dlhé trate, ktorý vám môže priniesť v budúcnosti väčšie financie, ale aj nemusí.  Nie každý hráč sa dokáže uplatniť vo veľkom futbale.  Takže rátate s týmto rizikom vo vašom biznise?

Samozrejme, nemusí to vždy vyjsť. Každý biznis, všetko, čo je súčasťou života, je lotéria.  Je to však moje rozhodnutie  pracovať s mladými a treba rátať aj s tým, že neprináša hneď veľké peniaze.  Naša filozofia je taká, že najprv investujeme do hráča, jeho vývoja a v budúcnosti sa nám to môže vrátiť.

Zahrať si v Premier League sa podarí len tým najtalentovanejším a najvytrvalejším.  Príklady tých, ktorým sa to síce nepodarilo, ale dokázali sa presadiť v iných súťažiach či krajinách však svedčia o tom, že v v anglických akadémiách futbalovo povyrástli.

Je to tak. Mojou úlohou bude pre takýchto nájsť vhodnú súťaž či klub. Napríklad aj druhá či tretia najvyššia súťaž v Anglicku majú svoju úroveň a sú finančne zaujímavé. V kluboch navyše myslia aj na tých, ktorí sa hraním futbalu nebudú profesionálne živiť. Ponúkajú im možnosti získať kvalifikáciu  v oblasti športového manažmentu, práva, vo fyzioterapii či wellness a uplatniť sa aj v takýchto sférach.

 

Viac o  agentúre na www.cmsportsmanagement.co.uk

 

Ladislav Harsanyi


10.04.2013   18:06TIBOR HIRKO
736629
brankar

dobry som profesionalny brankar chytam za MFK Kosice mam 16 rokov a chcel by som sa dostat niekam do zahranicia som velmi dobry a nas klub uz krachuje teraz chytam za U17 dakujem za odpoved neolutujete

14.04.2013   21:00SportManagementSK
711678
Odpoved

Dobrz den Tibor, odporucame kontaktovat priamo CM Sports ManagementLTD http://cmsportsmanagement.co.uk/ Nasa stranka iba uverejnila clanok. Dakujeme a prajeme vela uspechov. SportManagementSK

22.04.2013   18:30ludovit budo
718659
utocnik

dobry den prajem hralsom za kosice saca teras sa nachadzam vo francuzku hrajem za tym hautefort a chcel som sa dostat niekam do anglicka diky pekne ak vie niekto pomoct

24.04.2013   19:54patrik
651703
Patrik Tolnaj

Dobryý den volám sa Patrik Tolnaj mam 17 rokou acchel by som sa presadiť do zahranicia .Hravam v Ky****om Novom Meste post: utocnik a za 13 zapasou som nastrielal 20 gol.

17.07.2013   20:52Oliver
710636
Brankár

Dobrý den volám sa Oliver a som brakárom Ktorý chytýval 1 ligu za MFk ružomberok U17 ale v klube vznikla nepríjemna situácie ked práve zrušili jeden ročník tak akurát hrávam za námestovo ktoré hrá 2 ligu.A chcel by som sa uplatniť niekde v zahraničí dakujem za odpoved .

28.07.2015   22:49Patrik
463380
útočnik

dobrý deň chcel by som sa dostat niekam do zahraničia hravam utočnika v 3lige za šalu U19 mam za sebou už od 16rokov treningy so šalskym ačkom som zvyknuty na tvrdu hru a viem že na slovensku to nema vyznam pokial nemate nikoho pri sebe som sebavedomy a hlavne strelecky sa viem presadit dakujem za odpoved.

Udalosti tohto týždňa