Dnes je 19.04.2024, meniny oslavuje Jela

Správy

Zo sveta

Akadémia Twente Enschede: Škola je rovnako dôležitá ako futbal!

FC_Twente.jpg

Práca s mládežou v holandských futbalových akadémiách patrí k najuznávanejším na svete v rámci výchovy talentov. Preslávené akadémie sú schopné každoročne vyprodukovať niekoľko výnimočne nadaných mladíkov, ktorí sa takmer okamžite etablujú na tempo seniorskej súťaže a nie je výnimkou, že najmä v menších kluboch títo hráči hneď „ robia výsledky “. Tí najlepší často krát už po roku smerujú do najsilnejších európskych klubov.

Exkluzívny rozhovor o povestnej holandskej škole nám poskytol tréner špičkového klubu FC Twente Enschede Abdi Mohamed Hassan (ročník 1999-  kategória U 13) počas turnaja DEVK Masters v nemeckom Rödermarku.

 

HassanAko dôležitá je pre klub konfrontácia na medzinárodných mládežníckych turnajoch ako je napríklad tento v Rödermarku (súperi ako napr. Eintracht Frankfurt, VFB Stuttgart, FC Watford či Dynamo České Budějovice)?

Samozrejme, podobné turnaje sú pre nás veľmi dôležité z viacerých hľadísk. Je to vítaná príležitosť na porovnanie našich schopností voči iným herným školám či futbalovým kultúram. Z každej takejto skúsenosti sa niečomu novému priučíme. Tiež v praxi vidíme, že množstvo akadémií preferuje inú filozofiu.

Čo sa týka výsledkov, chceme, pochopiteľne, vyhrať, no nie je to úplne najdôležitejšia vec.

 

Koľko turnajových akcií počas sezóny absolvujete?

Za rok minimálne 3-4 turnaje. Z toho vždy jeden veľký turnaj. Za kvalitou nemusíme jazdiť ďaleko. Väčšinou sa zúčastňujeme na holandských turnajoch. Eventuálne vycestujeme do Nemecka. Našťastie, môžeme si vyberať, keďže značka Twente je zárukou atraktivity pre organizátorov aj sponzorov.

 

Čo rozhoduje pri výbere turnajovej destinácie?

Súperi, dĺžka trvania, ako aj finančné podmienky. A všetko to musí byť vo vyhovujúcom termíne.

 

Ktorý turnaj Vám konkrétne utkvel v pamäti ako najlepší?

Určite turnaj pre kategóriu U 15 s názvom Marveld Toernooi. Ide o fantastické podujatie v malom holandskom mestečku Groenlo, pričom turnaja sa každoročne zúčastňujú tímy ako Real Madrid, Bayern Mníchov, FC Barcelona, Manchester United. Skrátka, najlepší z najlepších. Som vďačný, že moji zverenci sa ocitli v tomto účastníckom poli.

 

Videli ste, respektíve zažili ste na turnajoch niečo inovatívne, čo ste neskôr aplikovali do svojho tréningového procesu (napr. typ rozcvičky)?

Nie. Držíme sa svojich zásad a vlastnej filozofie. Je však fajn pozrieť si naživo aj prácu konkurenčných akadémií. 

 

Uplatňuje klub v rámci akadémie, ako aj seniorského tímu univerzálnu hernú filozofiu? Alebo každá kategória hrá vlastným štýlom?

Jednoznačne sa snažíme o uplatňovanie jednotnej hernej filozofie. Prechod kategóriami je tak plynulý a kompaktný. Samozrejme, nepatrné obmeny sú nevyhnutné. Primárny dôraz kladieme na individuálnu prácu s loptou, rýchlosť, výbušnosť. Fyzickú silu a atletickosť rozvíjame zhruba od veku 16 rokov. Dovtedy je v popredí skôr spomínaná futbalovosť a cit pre kombináciu.  

 

Zaraďujete do tréningového procesu aj prvky z iných športov?

Určite. Máme pravidelné lekcie juda a tiež aj cvičenie na gymnastických kruhoch. Tréningy vedú externí tréneri a precvičovatelia. Cieľom tréningu je zapojiť a posilniť iné svalové partie, ako aj uvoľniť myseľ od každodenného futbalového drilu.Twente

 

A čo školské výsledky? Sleduje klub aj počínanie chlapcov v školských laviciach alebo tomu nevenujete pozornosť?

Školské výsledky sú pre nás rovnako dôležité ako futbal! V tomto smere zastávame jednoznačné stanovisko. Chlapci, ktorí vykazujú zlý prospech majú obmedzený prístup na tréning! Známky aj správanie svojich zverencov podrobne sledujeme. Nie každý hráč sa stane profesionálom, preto treba myslieť aj na budúcnosť. A budúcnosť absolventov našej akadémie nám rozhodne nie je ľahostajná.

 

Aký je ročný rozpočet akadémie? Sú všetci tréneri zamestnancami na plný úväzok?

Niečo vyše €2 miliónov. Je jasné, že s takouto sumou nemôžeme konkurovať najsilnejšej trojici domácich klubov (Ajax, PSV, Feyenoord). Po nich však už nasleduje Twente.

Čo sa týka trénerov, tak zhruba 90% z nás pracuje v klube na plný úväzok. Pri najmladších kategóriách pôsobí pár trénerov, ktorí majú popri trénovaní aj pedagogické zamestnanie.

 

Má Twente nejaké svoje spriatelené kluby, respektíve farmy? Ajax Amsterdam má napríklad svoj klub Ajax Kapské Mesto. Ako je na tom v tomto smere v Enschede?

Pod krídla našej akadémie spadajú 3 kluby. Samotné Twente, ďalej Go Ahead Eagles Deventer a tiež Heracles Almelo. Hráči môžu voľne pendlovať medzi klubmi. Jednu sezónu hrajú v Deventeri, no ďalší ročník už môžu byť súčasťou Heraclesu či Twente. Rovnaký postup sa uplatňuje aj pri nás tréneroch. Až v najstaršej kategórii U 19 dochádza k definitívnemu zaradeniu hráčov. Kluby majú právo si vybrať, no v zásade platí, že tí najlepší ostávajú v Twente.

 

Je neštandardné, aby nemeckí hráči odchádzali do holandských akadémií, respektíve seniorských klubov. V akadémii Twente však nájdeme relatívne dosť nemeckých futbalistov. Ako je to možné?

Je to taká rarita. Enschede je prihraničné mesto. Hranice s Nemeckom sú ozaj „ na skok “. Nemeckej strane však chýba v okolí kvalitný futbalový klub. Ide o veľkú spádovú oblasť, pričom jediný ozaj veľký klub sme my. Pochopiteľne, sme radi, že máme možnosť stiahnuť aj talenty z Nemecka. Jazyková bariéra nehrozí, chlapci z pohraničia sú bilingválni.

 

V klube pôsobí niekoľko sezón aj slovenský hráč Filip Oršula. Vládne s jeho výkonmi spokojnosť?

Len doplním predchádzajúcu otázku. Isteže sa nezameriavame len na holandské, respektíve nemecké talenty z okolia. Základom je kvalita, preto u nás pôsobia aj hráči z iných krajín a to je aj Filipov prípad. Osobne ho nepoznám, no z rozhovorov s jeho súčasným koučom som cítil, že si počína solídne. Hráva už za seniorský B tím, no či dostane šancu aj v prvom tíme ťažko povedať.

 

Mohli by ste nám na záver dať do pozornosti nové hviezdy holandského futbalu, ktoré vzišli z akadémie Twente?

Ako prvý mi napadne asi Ola John (ročník 1992). No ten hral túto sezónu už v seniorskom tíme a po skončení ročníka prestupuje do Benfiky Lisabon za €9 miliónov. Už od malička vynikal. Taký výnimočný talent momentálne asi v akadémii nemáme, no pracujeme na tom, aby sme vychovali ďalších skvelých hráčov pre profi futbal.    

 

FC Twente Enschede:

Slávny holandský klub, ktorý vznikol až v roku 1965 zlúčením klubov Enschede Boys a Sportclub Enschede prežíva najslávnejšie obdobie svojej histórie práve v súčasnosti, hoci v nedávnej histórii mu hrozil zánik. V sezóne 2002/2003 sa klub ocitol na pokraji bankrotu. Zmena vlastníkov však priniesla finančnú stabilitu a úspechy sa začali pomaly dostavovať. V sezóne 2008/2009 skončil klub strieborný, no už v nasledujúcej sezóne sa tešili na štadióne De Grolsch z doteraz jediného titulu. Treba dodať, že k titulu prispel nemalou mierou aj Slovák Miroslav Stoch, ktorý bol v klube na ročnom hosťovaní. Sezóna 2011/2012 však skončila sklamaním, keď sa The Tukkers umiestnili až na 6. priečke. V súčasnosti pôsobia v klube dvaja Slováci. Útočník Andrej Rendla (1988) bojuje o svoju šancu v A-tíme, ďalší útočník Filip Oršula (1993) je súčasťou rezervného tímu.   

Klubová akadémia patrí k najlepším v krajine a v súčasnosti spravuje 14 mládežníckych družstiev.

 

Martin Rendek

 

 

 


08.11.2012   09:06andrea pallerova
545588

dobry den.chcela by som sa opytat,ci rob ite nejaky vyber do akademie a ak ano tak ake su podmienky prijatia.dakujem za informacie.

02.05.2013   10:27Martin Rendek
567598

Dobry den. Prepacte, ze reagujem az takto neskoro. Nevsimol som si Vasu reakciu. Akademie vacsinou spolupracuju priamo s licencnymi agentmi, cez ktrorych byvaju staze realizovane. Hrac moze do akademie prestupit az po dovrseni 16 rokov. Samozrejme, zakladnym predpokladom je nadstandardna kvalita (reprezentant krajiny).

22.10.2013   21:01Gustave
512547
benin foot academy

Dear sir, Thank for your reply We need cooperation in your country. We are best football academy. in Benin ( Africa) We have big experience about football.. We need academy, club or fifa agent in your country need to work with young best players in africa and national team players in mores countries here in africa. Our academy work with the players come in more countries of africa.Cameroon, Ghana, Togo, Gabon, Mali, Ivory coast, Nigeria, Congo, Tchad, and Guinea For more informations: Benin foot academy Email: assbeninfootacademie@yahoo.fr Tel: 00229 68 49 89 37 Thanks Gustave General manager Benin Foot academy